10 herkenbare dingen als je langer aan het reizen bent!

Inmiddels zijn we al een tijdje aan het reizen. Langzaam maar zeker herkenden wij bepaalde trekjes die wij tijdens vorige reizen ook kregen na een tijd in het buitenland. En wij denken dat wij niet de enige zijn die deze trekjes krijgen na langere tijd in het buitenland. Hieronder onze top 10!

1. Als je met een backpack reist, weet je het in elke kamer weer voor elkaar te krijgen om hem er binnen een half uur zo uit te laten zien:

rommel kamer

rommel kamer

2. De eerste maand valt het nog mee, maar na een paar maanden beginnen de woorden ‘boterham met kaas’, ‘broodje kroket’ en andere Hollandse lekkernijen toch echt wel te vallen. Wij zitten zelfs stiekem te googelen of er niet toevallig ergens een plek in de buurt is waar dit te verkrijgen is..  échte Hollanders.

we kunnen ook heel blij worden van een hamburger met frietjes

we kunnen ook heel blij worden van een hamburger met frietjes

3. Ook dit fenomeen valt de eerste maand nog mee, maar op het moment dat je een douche hebt met een goede straal en waar je temperatuur precies kan inschakelen zoals jij dat wil.. it feels like heaven! Het is niet zo goed voor het milieu, maar stiekem staan wij best wel lang onder de douche als we zo’n pareltje hebben gevonden..  een keer wat anders dan zo’n koude douche waar amper water uit komt.

4. Wij hebben het volgende nu al zooo vaak gezegd; ‘als we in Nederland zijn, gaan we elke dag koken.. hóe heerlijk, zo’n schone keuken met alle keukengerei die je nodig hebt’! Serieus, wij koken best vaak in keukens van hostels, maar soms wordt je gek van hoe beperkt alles is. Afwassen doe je voor en na het koken en vaak mag je blij zijn met 3 pannetjes waar je in geen enkele een fatsoenlijk ei kan bakken.. dan maar weer ‘scrambled egg’.

5. Aansluitend op een mooie, schone keuken komt natuurlijk de APPIE in Nederland ook voorbij. Hoe gek worden we als we voor eerst weer in de APPIE komen en hoeveel zouden we kopen! In het buitenland kom je erachter dat je in de Nederlandse supermarkten toch best wel heel veel kan kopen. En óók nog eens heel internationaal! Wat trouwens wel zo is, is dat je in het buitenland creatief wordt met gerechten koken. Voor geen enkel gerecht kan je alle ingredienten vinden zoals je ze in Nederland zou inkopen. Creatief koken it is!

6. Na een paar weken raak je gewend aan het valuta en de waarde van deze valuta in het land. Dit was vooral in Azie heel erg bij ons. In Azie is alles zo goedkoop en het is dus ook niet moeilijk om je hieraan te conformeren. Het erge is wel dat als je op de menukaart kijkt in Thailand en vervolgens de volgende reactie kan geven; ‘Waat??! Kijk die pizza’s! Die zijn hier bijna 5 euro! Wat duur! Kom we gaan wel thaise curry eten voor 2 euro!’. Wij hebben dit in Midden Amerika ook. Vaak moeten we er ook wel om lachen, want in Nederland ben je met 5 euro niet klaar voor een hele pizza.

7. Je gaat improviseren met de kleding die je hebt. Hoe braaf je in Nederland elke dag andere kleertjes aan doet.. dat kan je je tijdens het backpacken niet eens voorstellen. Met elke kledingkeuze denk je wel even aan de hoeveelheid was die erbij komt. Zelfs hiermee improviseer je dus. Op het moment dat mij een 10 uur lange busrit te wachten staat, trek ik echt niet een schoon setje kleding aan. Dat kan na die 10 uur direct weer op de stapel was!

8. Ik weet niet of dit ook een herkenbare is voor anderen, maar zeker wel voor ons als wij langer reizen. Een voorbeeld. Wij zitten op dit moment in Guatemala. Stel wij hebben een keer een slechte dag (ja die heb je ook zeker tijdens reizen) in Guatemala waar alles een beetje tegenzit. Je kan er serieus op wachten dat 1 van ons gaat beginnen met de volgende kreten; ‘In Thailand kon je overal pinnen. In Mauritius regende het nóóit de hele dag. In Indonesië was alles veel groener. Het is hier toch wel heel toeristisch hoor, niet zoals in Mexico’.  Klagen, klagen, klagen en andere landen romantiseren. Na 10 minuten moeten we altijd lachen. ‘Moet je ons nou eens horen, zitten we een beetje te klagen en moet je kijken waar we zijn! We zijn op een prachtige plek’. En dan sta je weer met beide beentjes op de grond. Zo slecht hebben we het helemaal niet, integendeel zelfs!

9. Je wordt een kei in hoofdrekenen. Terwijl de lokale marktverkoper nog even zijn rekenmachientje erbij pakt om 1+1=3 uit te rekenen. Jij weet allang wat je moet betalen. Ditzelfde geldt trouwens voor rekenen met tijdzones en de verschillen hierin. Iets anders waar je ongemerkt goed in wordt is schakelen in talen. Zonder dat wij het door hebben switchen wij van Nederlands naar Spaans en dan weer naar Engels. Oja, nog iets! Op het moment dat je weer in Nederland bent is het heel raar dat jij iedereen kan verstaan , maar iedereen jou ook. Oppassen geblazen dus weer met genante verhalen in het openbaar vertellen! Everybody can hear you!

10. Bijna alle bovenstaande punten hebben in zekere zin te maken met ‘improviseren’. Logisch ook, want op reis heb je nou eenmaal niet altijd luxe en comfort en alle middelen. Daarom verlang je er soms even naar. Maar het gekke is.. op het moment dat je weer een aantal weken in Nederland bent realiseer je je niet eens meer hoeveel ‘luxe’ je hebt daar hebt en worden dingen normaal. Veel mensen die langer gereisd hebben hebben na een aantal weken weer behoefte aan het leven uit een backpack (en vooral het daarbij horende leven), want het is improviseren en soms een beetje behelpen, maar óók deze levensstijl is ‘luxe’!

3 reacties

  1. Mooi verhaal Malou Haha
    Idee om reizen en Nederland af te wisselen toch
    XXXPa

  2. Wat een leuke teksten weer allemaal!
    Trots op jullie beauties! GENIETEN!!!!!!! xx

  3. Haha, leuk verhaal en inderdaad heel herkenbaar allemaal. Veel plezier weer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *