Cuba backpack tips

Cuba is een land apart om met de backpack te bezoeken. Er zijn geen hostels, de wegen zijn slecht en niet alle plekken zijn voor iedereen bereikbaar. In deze blog staan een aantal tips die handig zijn om te weten als je van plan bent om te gaan backpacken in Cuba. Om onderstaande te begrijpen moet je rekening houden met een wisselkoers van ongeveer € 1 = $ 1,20.

Visa

Heb je zelf je vlucht geregeld? Ga dan met je vluchtgegevens als bewijs dat je Cuba ook weer verlaat, je paspoort en € 23,- naar het Cubaanse consulaat in Rotterdam. Of laat het visum voor € 20,- extra naar je mailen.
Heb je je vlucht laten boeken door een reisbureau dan regelen zij waarschijnlijk je visum.

Slapen

Slapen doe je in een casa particular. Dit is een soort B&B. Voor de tweede B moet je wel bijbetalen. Slapen in een casa particular kost altijd wel ongeveer $ 20-25. Ze zijn altijd schoon, hebben standaard een te klein bed met een hard matras. Je hebt altijd een privé badkamer en vaak zijn de eigenaren erg vriendelijk. De huizen zijn soms ook verbluffend mooi.

Aangezien internet nog steeds iets voor ver in de toekomst is voor veel Cubanen, hebben weinig eigenaren van casa particulares het besef dat het handig is om op een website te staan waarop mensen kunnen boeken. Deze zijn er wel. De meeste hiervan hanteren mail contact als werkwijze. Onze ervaringen met al deze mailcontacten zijn slecht; Je denkt dat je casa bevestigd is, maar dat blijkt niet zo te zijn of ze beloven binnen 24 uur te reageren maar het duurt 3 dagen. Onze favoriete website was mycasaparticular Hierop kan je je beschikbaarheid invullen en vervolgens over gaan tot boeken.

Vanwege het beperkte internet heb je eenmaal op Cuba weinig aan de websites. Tips van andere reizigers of de lonely planet zullen belangrijk voor je zijn om een slaapplek te vinden. Het is gebruikelijk dat je bij je huidige verblijfplaats de telefoon mag gebruiken om je volgende casa te bellen en te vragen naar de beschikbaarheid. Het is echter niet geheel onmogelijk om zonder reservering ergens aan te komen en op zoek te gaan naar een casa particular. Let dan op de blauwe logo dat aan de deur hangt.
casa particular cuba

Kosten

Voor de backpacker is een verblijf op Cuba duur. Er zijn vrijwel geen low budget reizigers op Cuba. Wij zijn maar 1 keer een stel tegen gekomen die low-budget reisde. De reizigers die er komen hebben over het algemeen wat meer geld te besteden. Mede daardoor vragen de Cubanen wellicht hogere prijzen. Andere redenen zullen zijn dat de waarde van de Convertible peso binnen Cuba is gelijkgesteld aan de dollar en dat het land simpelweg niet effectief is op de internationale handelsmarkt. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een privétaxi in Havana meer dan in menig stad in Nederland, betaal je $ 1,- voor een toiletbezoek aan een toilet zonder wc-bril en kraanwater. Let ook op dat je niet opgelicht wordt; in veel gevallen dat je iets koopt wordt een veel te hoge prijs gevraagd, krijg je zonder dat je het doorhebt te weinig geld terug en ga zo maar door.. wees alert dus!

Je kan heel goedkoop leven door Cubaanse pesos te kopen. Dit kan bij de bank en is legaal voor toeristen. Omgerekend kun je met dit geld in Havana voor $ 0,50 een shared-taxi nemen die door de hele stad vaste routes rijden (je herkent ze zo. Het zijn de auto’s waar andere Cubanen zomaar instappen vaak oldtimers), voor $ 0,50 een pizza kopen en kost een sigaar je nog maar 5 cent i.p.v. 3 dollar. Je kan deze valuta niet gebruiken voor onderdak (casa particular), vervoer, water en andere dingen uit de supermarkt.
Houdt rekening met ongeveer de volgende prijzen (in $):
Casa particular: $ 15-25, alhoewel 15 uitzonderingen zijn.
Vervoer: Met de bussen van Viazul kost Havana-Santiago de Cuba $ 52. Om je meer een idee te geven nog wat voorbeelden. Viñales-Cienfuegos $ 32 en Trinidad-Camaguëy $ 15. Je betaalt meestal nog $ 1 extra voor je bagage. Als je met 3 of 4 personen bent is het voordeliger om een taxi te nemen. Ze brengen je graag. Hoe verder, des te beter. Wij hebben het geluk gehad een enkele keer te mogen mee liften met andere reizigers die een auto hadden gehuurd.
Taxi kosten naar moeilijk te bereiken plekken: $ 50-70.
Water: $ 0,70 – $ 2 per 1500 ml.
Bier: $ 1-2 voor Cubaans bier (geen verschil tussen winkel, bar of casa).
Ontbijt: $ 4-5 in de casa. Een bolletje bij de bakker kost ongeveer 2 cent.
Lunch/avondeten: $ 4-12 in een restaurant of casa. Op straat $ 0,50 maar veel meer keus dan elke avond pizza heb je dan niet.

Afstand

auto's cubaReizen door Cuba brengt vele uren in de bus of auto met zich mee. Het eiland is zo’n 700 km lang. Ik ga er van uit dat je je al hebt gerealiseerd dat rondjes maken er niet in zit. De weg die je hebt genomen is ook de weg terug. De wegen zijn slecht. Vanaf Pinar del Rio tot Sancti Spiritus loopt een snelweg. Voor de rest ben je overgelaten aan de eenbaansweg. Gelukkig kan je je reis in etappes doen. In alle steden en veel dorpen zijn casa particulares. Doe niet zoals ons dat je vanuit Havana naar het zuiden reist en vervolgens weer terug naar Havana om vanuit daar Cuba te verlaten, maar zorg dat je begin- en eindpunt verschillen. Vanaf Holguin gaan er ook vluchten naar Europa. De andere optie is nog om een vlucht Santiago de Cuba-Havana te boeken. De prijs hiervan ligt boven de 200 euro.

Bereikbaarheid

Voor de cultuurliefhebber: Welkom bij Viazul en veel plezier op Cuba! Voor de natuurliefhebber en strandjeshopper: Maak nog wat overuurtjes op je werk. Het extra geld zal nodig zijn! Cuba heeft zat mooie stranden. Het geld van het massatoerisme heeft het gewonnen van de strenge regels op Cuba. Stranden die niet in handen zijn van resorts zijn zeldzaam. Op veel stranden zijn casa’s zelfs verboden geworden. Zo niet dan liggen de prijzen van deze casa’s hoger dan elders. Er zijn nog wel enkele plekken waar je nog naartoe kan, maar de wegen schijnen dusdanig slecht te zijn dat een enkele rit met de taxi $ 50-70 kost. Hetzelfde geldt voor uitstapjes de natuur in.
Lokale bussen rijden er wel. Informeer hierover bij een busstatio (de lonely planet geeft weinig informatie hierover) als je deze wilt pakken. Ze zijn goedkoper dan de Viazul.
Je reis zal op Cuba zonder een auto een stedentrip zijn (de mooie dorpen Viñales, Trinidad en Baracao buiten beschouwing gelaten). Ons advies: Huur vanuit eigen land van tevoren een auto. Je zal veel meer van Cuba zien en het biedt je de mogelijkheid om van de bekende toeristenroute af te wijken.

Veiligheid

Wij hebben ons op Cuba geen enkele keer onveilig gevoeld. Ook zijn we niet bestolen. We hebben wel verhalen gehoord over mensen die zijn bestolen. Toch is Cuba best veilig naar onze mening.
In de dorpen en steden kun je gewoon ’s avonds over straat. Dit geldt ook voor Havana. Wellicht geldt dit niet als je als vrouw alleen of twee vrouwen samen ’s avonds laat de donkere straten door loopt. Cubanen hebben de neiging hun aanwezigheid aan elke buitenlandse vrouw kenbaar te maken, vooral als er geen man naast deze vrouw loopt.

Taal

Als je de Spaanse taal al onder de knie hebt is dat natuurlijk perfect. Dit werkt zeker in je voordeel. Zo niet dan is het voor onvoorziene situaties, zoals een ziekenhuisbezoek of voor bijvoorbeeld de reparatie van de auto, handig om wel wat woordjes te kennen. Reizen door Cuba zonder Spaans te spreken is goed mogelijk. Niet alle Cubanen spreken Engels, maar diegenen die geen Engels spreken, kennen wel de Engelse woorden die nodig zijn voor de transactie die je aan het maken bent.

Internet

Het internet is heel weinig aanwezig op Cuba. Wi-fi is er nihil. Veel dorpen of steden hebben een soort internet café. Dit zijn de Etecsa loketten. Hier staan altijd dikke rijen mensen te wachten. Om op internet te kunnen moet je ook vooraf bij een ander Etecsa loket je internet kaart hebben gekocht ($ 4,50 voor 1 uur internet). Hier staat ook meestal een dikke rij mensen te wachten.

Eenmaal achter de computer heb je je uurtje internet hard nodig. Ga uit van een gemiddelde laad-tijd van een pagina van 5 minuten. Denk er dus over na of je deze ouderwetse internet frustratie opgebouwd uit ongeduld wel wilt op je vakantie. Daarbij komt dat het wi-fi loze bestaan op Cuba je heerlijk zal bevallen!

2 reacties

  1. Whoooo wij gaan ook naar Cuba, volgende week! Ben benieuwd of wij het net zo leuk gaan vinden als jij!

  2. Belangrijk voor mensen met een Maestro pin-pas – deze kun je niet gebruiken. Neem veel cash mee! Daarnaast moet je ook voorbereid zijn op veel zeurende locals om geld of andere dingen waarvan zij denken dat die voor toeristen goedkoop zijn. Denk aan “geef mij je snorkel want die is van plastic en voor jullie toch goedkoop” “koop mij een pizza” of je wordt verrast door een local die op jouw rekening drankjes bestelt. Dagelijkse kost als je in Cuba bent. Wij zijn er 3 weken geweest (hele eiland) en hebben heel wat van dergelijke situaties meegemaakt.

    http://bruinenblond.nl/backpacking-in-socialistisch-havana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *