cuba boer

Cuba’s feiten en fabels

Wat weet je nou eigenlijk over Cuba? Het is het land van Che en Fidel, maar verder? We zien weinig van Cuba op tv. Boeken over Cuba zijn er wel. Het land heeft in 500 jaar tijd een rijke historie opgebouwd. Maar als je de boeken over Cuba bent gepasseerd en je gaat erheen op reis ben je dus aangewezen op de verhalen van anderen. Hieronder staan 14 opmerkingen die je zou kunnen horen over Cuba met daarbij of het juist of onjuist is.

In Cuba kost de rum nog geen knaak
Juist! Je betaalt werkelijk niks voor een fles Havana rum. Je kan het ook overal kopen. Meestal is een fles rum ongeveer één euro duurder dan een fles water. De winkels staan er vol mee. In de winkel, bij de bakker, de kapper, een schoenenwinkel of een souvenirwinkel. Overal is wel een vitrine aan de verschillende soorten rum geweid.

Op Cuba wordt altijd de heerlijkste koffie geschonken
Helaas onjuist. Of in ieder geval schenken ze het niet aan de toeristen. Grote kans dat ’s ochtends bij het ontbijt de thermoskan met lauwe oploskoffie op tafel staat. Mijn verklaring hiervoor is dat Nescafe haar oploskoffie 1 van de 8 producten is (rum, koek, Heineken, lokaal bier, cornflakes, tomatensaus en varken zijn de overige 7 producten. Alle overige producten zijn een luxe) die je in een winkel altijd tegenkomt. Zonde om er dan geen gebruik van te maken zullen ze wellicht denken.

De auto’s op Cuba creëren een prachtig straatbeeld
Juist en onjuist! De auto’s zijn prachtig. Je ziet ze overal en geen enkele is hetzelfde. De ene is mooi oranje geverfd en de andere mooi geel met bovenop wit. Weer een andere is verroest, maar dat is ook weer mooi. Het liefste zie je de auto’s wel gewoon allemaal stil staan. Zodra de motor aan staat kleurt de straat wat donkerder. Er komt een lucht uit de auto’s waarvan de vogels van het dak vallen. 99% van alle auto’s op Cuba zou afgekeurd worden mochten ze ooit een apk-controle invoeren op het eiland. Gelukkig hebben ze dan het paard en wagen nog..

havana streets

Op Cuba rijden ze nog ouderwets op paard en wagen
trinidad paard en wagen..Want dat is zeer zeker juist. Op Havana na is deze combinatie overal te zien. Ze rijden door steden, dorpen en zelfs op de snelwegen. Soms als vervoersmiddel of anders als werktuig. Wij hebben zelfs een keer bij de automonteur gestaan die twee ijzeren pinnen van een paardenhoef uit de autoband haalde. De viervoeter is op het eiland onmisbaar. En gelukkig maar, want het heeft zijn charme.

Cuba is nog onontdekt
Als dit waar zou zijn wil ik niet weten hoe een door toeristen ontdekt land is. Helaas is het verre van. Klinkt raar voor een eiland van zo’n 700 km hemelsbreed, maar het is een opgave om een strand te vinden waar je als reiziger een kamer vindt. Elk strand is volgebouwd met

all-in resorts en het strand is dan vaak ook in handen van een bepaald all-in resort. Toerisme is de grootste bron van inkomen voor Cuba. De toeristen zijn overal te vinden en de Cubanen weten beter dan in verschillende andere landen hierop in te spelen. Aantrekkelijke dorpen zoals Trinidad of Viñales bestaan bijvoorbeeld al voor zo’n 80% uit Casa Particulares (soort van Bed & Breakfast).

De Cubanen zijn enorm gehaaid. De vraag is niet of er geld van je wordt afgetroggeld maar voor welk bedrag dit gebeurd en hoevaak. In Havana hoef je niet heen voor je rust. De persoon die niet taxi, cigar, souvenir, where you from, of photo? naar je roept kan je wel omarmen. Ook worden toeristen massaal opgelicht door deel te nemen aan excursies waar Pablo elke dag weer een ander verhaal uit zijn duim zuigt. Helaas kunnen we niet anders concluderen dat Cuba allang door het toerisme ontdekt is.

De gebouwen zijn zo mooi

havana streetsZeker waar. Cuba lag vroeger in het koloniale tijdperk enorm strategisch waardoor het een belangrijk land was. De Spanjaarden en Fransen hebben prachtige gebouwen en leuke huisjes neergezet. Het mooie is dat na de revolutie alles is herverdeeld. Hierdoor kan je voor € 20,- in een Casa Particular belanden waar het plafond 7 meter hoger op romeinse pilaren leunt. De huizen hebben leuke balkonnetjes en veel Cubanen vinden het leuk om hun huisje een kleurtje te geven. In Havana heb je echter toch het idee dat je je door een spookstad waant. De prachtige gebouwen zijn zelden onderhouden en door de ligging aan de kust compleet versleten. Maar toch met wat enige fantasie kan je je inbeelden alsof je door de Barrio Gotico in Barcelona loopt.

Op elke straathoek is muziek
Uiteraard niet op elke straathoek maar er is wel dergelijk veel live muziek overal. Elke avond spelen bands Cubaanse muziek in restaurantjes en cafe’s. Voornamelijk is dit natuurlijk om toeristen te lokken, maar het klinkt vaak goed en is erg vermakelijk. Let er wel op dat je niet wordt gelokt naar een optreden waar je dik voor moet betalen, terwijl er zoveel gratis muziek is. Tijdens onze reis hebben we gemerkt dat de Buena Vista Social Club elke avond op zo’n 6 verschillende plekken tegelijk optreed. En het mag toeval worden genoemd dat ze altijd in dezelfde dorpen of steden als ons waren.

Elke Cubaan kan goed dansen
Neen. Wij hebben dansvoorstellingen gezien waarbij de tranen in de ogen sprongen bij de aanschouwing er van. Hier moesten we voor betalen. We hebben ook goede gezien hoor. Dit was als er gewoon op zijn Cubaans (lees Afrikaans) op de rumba werd gedanst. Kleine kinderen beginnen al spontaan te dansen bij het horen van de trommel. Cubanen kunnen het wel, maar verwacht niet dat je overal een goede dansvoorstelling ziet.

Op Cuba spreken ze Spaans
Si!

Cocktails kosten niks
Juist! Wij hebben geregeld 2 Cuc voor een mojito betaald. Dat is minder dan € 2,-. Dan heb je ook echt een goede cocktail. Weet je nog? De rum komt in Cuba uit de lucht vallen. De barman zal niet zuinig aan doen met het inschenken. Als hij er één in Nederland zou bestellen zou hij in beroep gaan over de hoeveelheid rum in zijn glas. De cocktails kosten niks en zijn superlekker. Voor een Cubaans biertje betaal je gauw evenveel als voor cocktail. De keuze is dus snel gemaakt. Bestel een mojito, piña colada, cuba libre of daiquiri en geniet. Oja vergeet niet je sigaar erbij aan te steken, wat ons brengt bij het volgende..

mojito

In plaats van sigaretten roken de cubanen sigaren
Nee. Elke Cubaan probeert je wel een sigaar aan te smeren maar je ziet ze het niet heel vaak roken. Op bepaalde plekken zie je de oude mannetjes of vrouwtjes wel met sigaren in hun mond op de stoep zitten. Dit is een pose. Voor een euro mag je een foto maken. Als je de sigaar voor ze zou aansteken heb je waarschijnlijk een boze Cubaan achter je aan. Misschien wel de moeite waard. Let er bij het kopen van sigaren op waar je ze koopt! De kans is uiteraard aanwezig dat je 4 keer teveel hebt betaald en dat je krant van vanochtend zit te roken. Koop ze gewoon in een winkeltje of fabriek (welke geen toeristenstrekpleister is) en kijk of er een merk op staat.

Cuba is goedkoop
Ja en nee. In Cuba zijn er twee valuta’s. De Cubaanse peso (cup), die nagenoeg niks waard is en de Convertible (cuc) welke binnen Cuba gelijk is aan de dollar. Buiten Cuba is deze ook niks waard. De cup kan je voor casa particulares of vervoer en vaak voor avondeten niet gebruiken. Je betaalt dus het meest met de cuc. Hiermee betaal je vaak prijzen die bijna gelijk zijn aan Nederland, daarom is Cuba niet zo goedkoop als men verwacht. Eten in een restaurant is wel altijd goedkoop. Als je in het bezit bent van de cup kan je voor belachelijk goedkope prijzen dingen kopen. Een aantal voorbeelden: pizza voor vijftig eurocent, een bord garnalen voor één euro vijftig, een pak van 20 sigaren voor één euro en in Havana kan je door middel van de shared taxi (meestal een mooie oude stinkende auto) voor vijftig eurocent door Havana rijden.

 

Overige onjuistheden zoals ‘het is er altijd mooi weer’ en ‘de treinen zijn slechter dan de ns’ slaan op elk land dus deze verdienen geen Cuba gerelateerde beschrijving!

3 reacties

  1. Het is ontzettend leuk om jullie reis te kunnen volgen met deze verhalen en prachtige foto’s ! Je krijgt zelf ook zin om je koffers te pakken en op ontdekkingsreis te gaan. We wensen jullie nog mooie avonturen en hebt het fijn samen. Lieve groeten van Rob en Marcia

  2. Leuke site met interessante verhalen. Ken je toevallig ook een betrouwbare verhuur site van auto’s op Cuba waar je nu nog goedkoop auto’s kunt huren (mei) voor in juli/augustus? Of zijn we dan eigenlijk al te laat? Alvast bedankt!

    • Hoi Suus, wij hebben met de bus gereisd dus ik zou het eigenlijk niet weten. Wel weet ik dat het ter plekke heel moeilijk is om een auto te huren dus je kan het beter van tevoren vastleggen. En ik raad je de auto aan, dan zie je veel meer! Moet vast nog wel lukken voor die maanden, succes;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *