Green hair, don’t care!

Daar sta je dan. Onder de douche met een fles ketchup in plaats van shampoo. Eergisteren avond tijdens de zonsondergang kwamen we tot een vreemde ontdekking. Mijn haar is groen geworden, door het chloorwater in het zwembad. Tot grote verbazing zei ik tegen Jeroen; ‘Kijk nou! Is mijn haar nou groen of lijkt dat zo?’. Meelevend zoals Jeroen in dit soort dingen is, barst hij in lachen uit en vanaf eergisteren heet ik ‘Hulkie’, ‘Fiona’ (van Schrek) en elk half uur komt er weer een nieuwe bijnaam bij.

Gisteren hebben ik even opgezocht wat ik kan doen tegen groen haar door chloorwater. Haar wassen met paracetamol heb ik al geprobeerd. Geen resultaat. Vandaag mijn shampoo fles dus ingeruild voor ketchup, alsof het een grap is. Ik moet wel toegeven dat m’n haar nu echt naar bloemetjes ruikt na deze 2 wasbeurten..

Gisteravond waren we weer in het zwembad. Ik dit keer met m’n haren opgestoken. Jeroen vroeg me; ‘Wat nou als helemaal niks helpt? Je haar verven kan hier ook niet!’. Ik antwoordde vrolijk; ‘Dan loop ik hier toch lekker rond met groen haar? Green hair, don’t care!’. Jeroen: ‘HAHAHA moet je horen wat je zegt, in Nederland was je nog geen seconde de deur uitgegaan met dit haar!’. Toen besefte me ik opeens dat dat inderdaad klopt. Ben ik dan zo veranderd? NEE! Waarom? Omdat ik weet dat als ik terug ben in Nederland op dag 1, hooguit dag 2 m’n haar laat fixen bij de kapper. Waarom eigenlijk.. want hier heb ik ook geen problemen met m’n groene haar. Misschien ben ik tóch een beetje veranderd tijdens de reis. Waarom ga ik in Nederland namelijk direct naar de kapper en koop ik nieuwe fatsoenlijke kleding? Om de volgende opmerkingen te voorkomen. ‘Wist je wel dat je haar groen is?’, ‘Er zit een vlekje in je broek, ik zeg het maar even?’ ‘Er zit een gaatje in je shirt!’. Of deze: ‘heb je geen BH aan?’. In Nederland kan je nou moeilijk aankomen met het antwoord dat al je BH’s in de was zitten. Ik realiseerde me opeens dat ik dat shirt met wasvlek (wat ik hier gewoon draag) in Nederland niet draag, niet omdat ik het zelf niet wil, maar vooral omdat ik niet op 5x per dag gewezen wil worden op dat vlekje in m’n shirt, alsof ik dat nog niet wist. Zoiets noemen ze ‘sociale controle’. Sociale controle verlies je op reis volledig… en het maakt het leven zóóveeel simpeler! Ik merk nu heel duidelijk dat ik de dingen die ik doe aan je verzorging, voor jezelf doet (én natuurlijk ook een beetje voor m’n medereiziger) en niet voor anderen. Vandaar dus dat die mascara al maanden onderin de backpack zit en die oorbellen die je mee hebt niet eens meer te vinden zijn in je backpack!

Toen ik in 2011 na 5 maanden uit Mauritius terug kwam in Nederland, was er 1 ding wat ik direct wilde.. winkelen! Daar gingen we dan, m’n moeder en ik, shop till you drop! Ik had er zo naar uitgekeken, want ik was destijds GEK op shoppen! Eenmaal aangekomen in het centrum van Enschede dacht ik hier anders over. Over straat liepen meiden met de haren netjes in de krul, hakjes aan, make-up op, mooie kleding aan. Daar stond ik dan in de winkelstraat. Shortje aan, simpele top, vertrapte slippers en geen make-up. Na een uur zaten we bij de La Place, zonder ook maar iets gekocht te hebben. Ik was volledig van slag, want je realiseert je opeens dat je niet meer op een tropisch eiland zit, maar in de stad in Nederland.. inclusief sociale controle! Het heeft me zeker een tijd gekost om weer gewend te raken aan de Nederlandse ‘lifestyle’, ik ben zelfs een paar weken naar Frankrijk gegaan om weer een beetje te wennen. Gek genoeg val je uiteindelijk grotendeels weer terug in deze Nederlandse ‘lifestyle’ en heb je er ook weer vrede mee. Ook ik zat na een tijdje gewoon weer met m’n gesteilde haren en een nagellakje op een wijntje te drinken bij 1 van de leuke barretjes in de stad. Ik moet zeggen dat ik dat zelf ook nog steeds heel leuk vind, maar je past je toch ook weer onbewust aan aan je omgeving (= sociale controle).

Aangezien mijn omgeving nu zon, zee, strand en zwembadwater met chloor is trek ik mijn broekje met vlekken en shirtje met gaten weer aan zeg ik nog maar even: ‘Green hair, don’t care!’. Nog maar een duik in het zwembad dan?

green hair

3 reacties

  1. Zo is dat, blijf maar lekker genieten! Dat lukt ook vast prima met groen haar.

  2. Nice story
    Green hair, brown skin. Helemaal goed toch.
    Enjoy

  3. Pingback:10 redenen om te reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *