Is Mexico gevaarlijk of niet?

Momenteel een belangrijke vraag voor reizigers of vakantiegangers en de familieleden daarvan die naar Mexico willen gaan. Wij hebben deze vraag ons ook afgevraagd voordat wij besloten naar Mexico te gaan. Soms werd ons zelfs door mensen in Nederland afgeraden om naar Mexico te gaan. Mexico zou momenteel té gevaarlijk zijn. Mexicanen zelf geven ook toe dat de situatie in Mexico niet best is. Er worden studenten vermoord en ze verdenken zelfs de politie hiervan. Daarnaast zijn er nog de bekende drugs bendes. Maar wat maak je daar als toerist van mee? Na 3,5 maand door (Zuid) Mexico te zwerven denk ik dat ik wel een bescheiden mening kan geven of Mexico gevaarlijk is of niet voor mijzelf als meneer de toerist.

Maya’s

Goed, wij zijn niet door heel Mexico geweest. Wij hebben ondertussen door Yucatán en Chiapas gereisd, maar dit zijn dan ook de voornaamste plekken waar de toeristen komen in Mexico. Het schijnt dat de mensen hier anders zijn dan elders in Mexico. Hier leven de afstammelingen van de Maya’s. Je merkt dat de mensen hier meer verbonden zijn met de andere indianen in Guatemala en Belize dan met de rest van Mexico. Zijn deze mensen gevaarlijk?
Het antwoord is voor ons zo duidelijk als maar kan: Nee!
Wij zijn best wel achterdochtig als wij worden aangesproken door de inheemse bevolking – Blame it on Cuba.. – maar de mensen in dit gedeelte van Mexico zijn oprecht behulpzaam en aardig. Gevaarlijk zijn de mensen allesbehalve.. Ons is in 3,5 maand tijd niks overkomen en wij zijn evenmin bestolen. We hebben ons ook nog niet onveilig gevoeld. We lezen altijd wel of een busreis gevaarlijk is voordat we weer een reis maken. Daarin lazen we dan dat mensen zijn bestolen tijdens de busrit. We houden dan wel even scherper onze spullen in de gaten.

78

Vriendelijkheid

 

Politie

Is de politie werkelijk corrupt? Welnu, wij hebben één ervaring gehad met de politie. We waren met twee Spanjaarden een drankje gaan doen in een bar waar we met de auto naartoe moesten. Onze Spaanse bestuurder dronk een paar biertjes mee. Nog geen twee minuten onderweg terug naar het hostel werden we aangehouden door de politie. Deze vroeg aan onze bestuurder of hij gedronken had, waarop hij ja antwoordde.
Meneer de officier vond het prima zolang wij allemaal even wat geld inlegde. Helaas voor hem hadden wij alles uitgegeven aan eten en drinken en hadden wij alle 4 samen nog maar 1 peso (= 8 eurocent). Ik kon de teleurstelling wel een beetje van zijn gezicht aflezen maar na een kwartier praten mochten wij alsnog doorrijden.

Onze score uit al onze politie ervaringen is dat 100% van de agenten corrupt is. Dit is dus gebaseerd op 1 ervaring haha. Als we de verhalen mogen geloven is het normaal dat een beetje contant geld in veel gevallen voldoende is mocht je worden aangehouden om wat voor reden dan ook.

Als we het toch over politie hebben.. In Progreso zag je elke 5 minuten wel een politie auto patrouilleren als je ergens in een barretje zat. Of dit een goed iets is of een slecht iets is voor ons niet helemaal duidelijk.
En in de supermarkt zal je de eerste keer ook wel even raar opkijken als er bij de in- en uitgang een bewaker met zijn shotgun klaar staat om de winkeldief een lesje te leren. Achja.. we zijn niet in Nederland..

Don’t try this at home

 

Mexico stad

Mexico Stad, naast Yucatán, Chiapas en Oaxaca (binnenkort gaan wij naar Oaxaca) een andere locatie die veel toeristen trekt en die (in Nederland) veel negatief in het nieuws komt. Wij zijn zelf nog niet naar Mexico Stad geweest dus wij moeten af gaan op wat wij hebben gehoord van andere reizigers.. en alle verhalen die wij over de hoofdstad hebben gehoord zijn positief. Het is zelfs zo dat elke reiziger ons aanbeveelt er heen te gaan en dat juist het metro systeem in de stad perfect is. Dit sluit niet uit dat je zoals in elke metro overal op aarde je portemonnee in de gaten moet houden. Wij hebben besloten om zeker een bezoek aan Mexico Stad te geven, al is dat wellicht niet tijdens deze reis.

Dus, kan ik naar Mexico of niet?

Zolang je naam niet Arjen Robben is kun je je veilig manoeuvreren door (de zuidelijke) gebieden van Mexico. Het enige gevaar loop je in gebieden die worden overheerst door muggen. Malaria en dengue komt in uitzonderlijke gevallen voor, maar overal waar een beetje beschaving is, is die kans al aanzienlijk lager.

Krokodillen is ook iets waarvoor je moet oppassen als je aan het zwemmen bent

..of als je aan het duiken bent

 

En de kranten?.. Wie gelooft er nou nog wat er in de kranten wordt geschreven? Alhoewel er soms ook positief nieuws wordt geschreven over Mexico.

Voorgaande is gebaseerd op onze ervaringen en wat wij horen. Naar mijn mening is het wel overdreven als in Nederland wordt afgeraden om naar Mexico te reizen. Grote kans dat je naar Yucatán gaat en Yucatán ziet zichzelf niet als Mexico.. Vergelijk het met Friesland, alleen dan met minder windmolens en meer palmbomen. Friesland is ook niet gevaarlijk toch?

Dus.. Wij raden je aan om naar Mexico te gaan, want écht, je kan verliefd worden op dit land!!

4 reacties

  1. Gaan we doen 😀

  2. Inderdaad
    Denk er met heimwee aan terug
    Wat een heerlijke tijd hebben we met jullie gehad
    Wat een verademing: Tevreden mensen (omdat ze zo weinig bezitten?)

  3. Helemaal mee eens (maar dat wisten jullie wel;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *