Traveltips

De eerste indrukken van Mexico Yucatán!

Wij zijn op dit moment 10 weken in Mexico, Yucatán, tijd dus voor een evaluatie! Wat vinden wij van Yucatán? Hoe zijn de mensen? Hoe is het eten? Hoe is de transport? Is het duur? Welke plekken zijn het bezoeken waard? Wat zijn de gewoonten? Let’s find out!

Mexican Food & Drinks

Laten we beginnen over het eten en drinken. Want zeg nou zelf.. als je in Nederland bent en aan Mexico denkt koppel je het direct aan guacamole, burrito’s, tacos, fajitas… én natuurlijk de Corona! Wat wordt er wel en wat wordt er niet gegeten? Een dag geen avocado is een dag niet geleefd hier in Mexico. Datzelfde geldt trouwens ook voor de tortilla’s (de meel óf mais pannenkoekjes). Je kan ze beleggen op de meest uiteenlopende wijzen. Met kip, groenten, kaas, bonen.. the list goes on! Wij denken trouwens in Nederland dat maïs gebruikt wordt bij elk typisch Mexicaans gerecht. Laten we je even uit deze droom helpen, want wij hebben nog géén maiskorrel gegeten hier.. op de popcorn in de bioscoop na;). Verder is op elke plek wel taco´s of quesadillas (dubbelgevouwen burrito’s met kaas en vulling naar keuze) te vinden, op de straat of in een Mexicaans zaakje. Wij eten hier trouwens vaak op de straat, zonder problemen!

Dan nog over het bier! Wij in Nederland denken allemaal dat Corona hét bier is van Mexico. Dus toen wij in Mexico aankwamen dachten wij ook alleen maar; Corona, Corona, Corona! Wij kwamen er al snel achter dat Mexicanen hier niet zo over denken, integendeel zelfs. Zij zien Corona maar aan voor lauwe pis en daarom zie je dus ook geen Mexicaan Corona drinken. Wat drinken ze wel? Een goeie tegenhanger voor Corona is ‘Sol’. Het bier lijkt best op Corona, maar ook wij moeten nu toegeven dat het lekkerder smaakt dan Corona. Verder heeft Mexico nog vele andere biertjes zoals ‘Dos Equis’, ‘Indio’, ‘Montejo’ en ‘Tecate’.

De Mexicanen

Mexicanen zijn erg vriendelijk en behulpzaam! Ook dit weer over het algemeen gesproken natuurlijk. Wij kwamen terug uit Cuba. Onze oren en ogen stonden nog op scherp toen we in Mexico aankwamen. In Cuba was het namelijk 9 van de 10 keer zo als iemand je aansprak, diegene dit niet zonder enkele reden deed. Er zat altijd wel íets achter. Toen we in Mexico voor het eerst op straat aangesproken werden, dachten we direct van ‘OH NOO, daar héb je er weer zo’n 1.. die wil vást iets van ons’. Dus wij tijdens het gesprek maar elke keer wachten van wanneer komt dat verkooppraatje nou? Maar die kwam er niet. Meneer de Mexicaan wilde ons uit zichzelf helpen met welke bus we moesten pakken, omdat we er een beetje verdwaald bij liepen. Eenmaal in de goede bus beland te zijn, keken we elkaar vol ongeloof aan. Wát behulpzaam zijn ze hier! Dit hadden we in Cuba nog niet meegemaakt!

Nog een pluspuntje voor de vrouwen..  In Yucatan zijn de mannen én jaloerse vrouwen niet zo onder de indruk van je als in Cuba of veel andere landen. Het viel ons meteen op .. EN OH, wat is dat fijn als je je niet constant bekeken voelt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op bepaalde plekken. Zoals de bouwvakker in Nederland naar je fluit, fluiten de Mexicaanse bouwvakkers ook… maar over het algemeen is het érg goed te doen!

Reizen door Mexico

Mexico (lees Yucatán) is ideaal te bereizen met een backpack op je rug! Het transport is erg gemakkelijk uit te zoeken en de bussen rijden erg frequent vinden we. Wel is het op toeristische plekken minimaal een dag van tevoren te boeken. Als je ongepland aankomt bestaat de kans dat er pas 3 bussen later een plekje voor je vrij is. Het zitcomfort van de bussen is ook prima. Genoeg beenruimte en fijne stoelen… Dat maakt je reis dus prettig, vooral als je lange afstanden af moet leggen.. en geloof ons.. Mexico is groot, dus afstanden ga je zeker afleggen als je aan het backpacken bent! Is Mexico óók backpackproof gezien de prijzen? Om te beginnen, verwacht geen Aziatische prijzen in Centraal Amerika. De prijzen liggen hier nou eenmaal hoger. Tóch als je goed oplet weet je de goedkope plekjes te vinden, maar het kost je wat meer moeite en tijd.. Maargoed, dit moet je maar accepteren als je de ‘living on a budget lifestyle’ aan wilt nemen. Oja, er zijn hier trouwens ook overal wel hostels te vinden. Als je in een hostel verblijft kan je sowieso meer geld besparen dan dat je in een hotel verblijft? Waarom? Niet alleen omdat de overnachting vaak goedkoper is. Het verschil zit hem in je kosten aan eten en drinken. In bijna elk hostel heb je een gezamenlijke keuken en koelkast. Je kan dus boodschappen doen, je avondeten en lunch zelf maken en je zelf gekochte biertjes koud uit de koelkast halen. Dit scheelt je minimaal de helft van je dagelijkse kosten aan eten en drinken als je al je eten en drinken nuttigt in bars of restaurantjes!

De schoonheid van Yucatán

Wat is er zo mooi aan Yucatán? We zullen even onze route in Yucatán aangeven, want wij hebben niet alles gezien wat Yucatán te bieden heeft. Vooral de toeristische plekken zoals Playa del Carmen, Isla las Mujeres, Cozumel en Cancun hebben we niet gezien. Cancun hebben we 2 nachten geslapen, omdat we hierop vlogen, maar hebben niet veel van Cancun gezien, op de grote shopping mall na. Wat wij wel hebben gezien? Tulum (16 dagen), Isla Holbox (8 dagen) en Mérida en Progreso (alweer bijna 5 weken). Yucatán heeft erg veel te bieden vinden wij. Op bijna elke plek is wel een cenote in de buurt, vooral de stranden aan de oostkust zijn mooi en er zijn supermooie natuurgebieden. Voor de cultuurliefhebber is er ook genoeg te zien. Een stad als Mérida met haar koloniale gebouwen doet niet onder aan een cubaanse stad.. en de sfeer is zóveel relaxter! En wij maar denken dat je dit soort steden alleen maar in Cuba kon vinden. Yucatán is natuurlijk ook bekend om haar vele ruïnes en tempels, de oude Maya steden van Yucatán! Voor de mooiste stranden bevelen wij Tulum aan. Tulum is sowieso een fijne plek om te zijn. Semi toeristish (vergeleken met Playa del Carmen en Cancun), mooie stranden, een Maya tempel aan zee en andere tempels (Cóba) niet ver van Tulum af, wel tientallen cenotes op kleine afstand van Tulum.. Kortom, plenty to see!

Voor een relaxte sfeer en pure natuur raden wij Isla Holbox aan. Op het moment dat je op Isla Holbox aankomt voel je de rust! Holbox is toeristsich, maar dat is niks vergeleken met Cozumel of Isla las Mujeres. Isla Holbox is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen! Voor de vogelgrafen onder ons is dit de plek om je camera te testen.

8

Vogelgrafie Malou

 

Huis in Progreso

Koloniaal huis in Progreso

Dan nog Mérida en Progreso! Progreso ligt ongeveer 25 km van Mérida af. Progreso is een klein vissersdorpje waar een aantal keer per week cruise schepen aankomen. Op deze dagen is Progreso druk en vol met Amerikaanse en Canadese toeristen, maar de rest van de dagen is het er lekker rustig! Progreso heeft een erg leuke boulevard langs het strand, waar het vooral op zondag leuk is om overheen te lopen. De Mexicanen pakken dan uit, koelbox mee met eten en bier en met de hele familie op het strand zitten! Zoals we al zeiden is Mérida een mooie stad én naar onze mening erg onderschat.. veel toeristen denken niet aan Mérida om te bezoeken, maar Mérida is naar onze mening erg levendig en er is genoeg te zien en toe doen. De eerste en dus oudste kathedraal van heel Amerika staat hier en er is een groot Maya museum. Onze voorkeur heeft Mayan Pub. Hier kan je voor 70 pesos (ong. 4 euro) een kan bier bestellen! …een paar dagen Mérida in combinatie met een paar dagen naar het strand in Progreso om even te vluchten van het stadsleven… Wij vinden het ideaal!

 

Na Yucatán gaan wij naar Chiapas… een Mexico dat waarschijnlijk heel anders zal zijn dan wij tot nu toe kennen! Let’s explore!!

 

2 reacties

  1. Ook wij willen naar Mexico ik zou graag willen weten of het eten en drinken zoals bier en wijn duur zijn.

    • Ik kan het je zeker aanraden om naar Mexico te gaan. Bier op een terras variërt tussen de 1-3 euro, een wijntje is wat duurder. Eten kan er erg goedkoop. Op straat kan je heel goedkoop taco’s en quesadilla’s kopen, maar ook in restaurants kan je vaak onder de 10 euro eten. De grootste kosten zitten in een entree voor een attractie zoals een cenote en dagjes op pad. Dit is vaak niet goedkoop in Mexico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *