private hospital

Private hospital of een Public hospital?

In Thailand had ik de pech gebeten te worden door een hond. Het beest hing opeens aan mijn bovenbeen toen ik in een strandtent op weg was naar de toilet. Ik was op dat moment vrij onwetend over hondsdolheid (rabies in het engels). Malou en een apotheker hadden me overtuigd toch maar een dokter op te zoeken. We huurden een scooter en niet veel later zat ik in het Private Hospital Bangkok (op Koh Samui) wat – zo had ik het begrepen – een ziekenhuis voor toeristen was. Het ziekenhuis zag er prachtig uit en ik werd snel geholpen, door 5 man wel te verstaan. Alleen al hierdoor begon ik em te knijpen. Had ik niet beter door een slang gebeten kunnen worden? Zijn de honden hier zo giftig?

Ze keken naar de wond, maar hier valt niet af te zien of de hond inderdaad hondsdol was. Er werd mij uitgelegd dat ik voor de zekerheid binnen 24 uur een vaccinatie tegen hondsdolheid moet krijgen. En nog een prik, maar waarvoor die was konden ze niet duidelijk zeggen. Wat koste dat dan? 40.000,- Thai Baht vertelde één van de doktoren. Hij zag mij rekenen en vervolgens slikken. Omgerekend is dat € 1.000,-. Hoe moet ik dat betalen vroeg ik me hardop af. Als u contact wilt opnemen met uw zorgverzekering kunt om de hoek gebruik maken van de telefoon. Ik smste me moeder het verhaal en dat ik met 10 minuten zou bellen.

Tegenover ons was een Engelse jongen binnengekomen met een gebroken pols. De kassa van het ziekenhuis stond roodgloeiend te rinkelen. Hij had net te horen gekregen dat hij nog 6 x zoveel als ik moest betalen. Hij had één zorg. Morgenavond was de Full-Moon party op Koh Pha-Gnang. Die moest hij halen, dus had hij zijn verzekering gebeld maar die gingen niet alles vergoeden. Ik belde mijn moeder. Zij had ondertussen ook contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar. Wij vergoeden tegen Nederlandse normen hadden zij gezegd. Op dat moment schoot ik daar niet echt wat mee op behalve dat ik nu wel heel erg twijfelde om hier weg te lopen. Ook al zouden ze het vergoeden moest ik € 1.000,- voor schieten. Hier had ik echt geen trek in.

Eén van de zusters zag Malou, de Engelsman en mij al de hele tijd discussiëren. Toen alle doktoren weg waren liep de zuster naar ons toe en zei dat er aan de andere kant van het eiland een Public Hospital was. Niet precies wetende wat dit dan betekende bedankten we haar, informeerden we de Engelsman hierover in, pakten we onze spullen en stapten op de scooter.

 

Kosten

De prik tegen hondsdolheid + de antibiotica die ik vijf dagen moest nemen kostte bij dat andere ziekenhuis nog geen € 30,-. Dat is 3 % van de prijs die ik betaald zou hebben in de Private Hospital. Dat het er allemaal minder mooi uitzag dan dat andere ziekenhuis was me een zorg. Het mooie was hier ook dat we in een wachtruimte werden gezet voor de neus van de balie. We waren de enige wachtenden. Na 3 kwartier braaf wachten stond ik op, liep ik de 3 meter naar de balie en vroeg ik of ik al aan de beurt. Ja allang zei de vrouw.

 

Vaccinatie & vergoeding

De prik tegen hondsdolheid moet je na gebeten te zijn binnen een maand tijd vijf keer hebben gehad. De dokter schreef op een papiertje op welke dagen ik naar een ziekenhuis moet om een prik te halen. In de lonely planet heb ik vervolgens gezocht op ziekenhuizen waar ‘public hospital’ bij vermeld stond. Na Koh Samui zijn we naar Koh Lanta gegaan. Hier heb ik 2 x de prik gehaald. Vervolgens nog 1 x gelijk na aankomst op Bali. Dit was ook een Private Hospital maar met normale tarieven. De prik kostte me hier € 35,-. De laatste prik werd letterlijk in me schouder geramd in Yogyakarta. Al deze ziekenhuis bezoeken waren best goed te doen. Het kostte ons weinig moeite ze te vinden en alles zag er steriel uit. Mijn zorgverzekering vergoedde niks maar de reisverzekering had wel alles vergoed. Achteraf begreep ik dat ik nog geluk had dat ze de vaccinatie overal hadden. Het schijnt dat je soms helemaal naar andere landen wordt gevlogen om de vaccinatie te krijgen.

Private hospital of Public hospital?

De Engelsman hebben we niet meer gezien. Misschien heeft hij zich toch laten opereren voor € 6.000,- of misschien ging dat ziekenhuis nog wel omlaag met de prijs. Geen prijs staat vast in een land als Thailand.

Terugkomend op de vraag in de titel. Private of Public Hospital? Ik ben anderhalf jaar later erachter gekomen dat ik gezamenlijk met de eerste prik ook nog een immuun vaccinatie had moeten hebben en dat deze behoorlijk belangrijk is. Dit was dus waarschijnlijk de prik die ze mij in het Private Hospital wel wilden geven. Naar verluid is deze ook nog vrij duur. In mijn geval was het verschil tussen de twee ziekenhuizen € 970,-. Ik neem niet aan dat die prik zoveel geld kost. Je gezondheid gaat voor, dus wat dat betreft zou ik zeggen dat je beter naar een Private Hospital kan gaan. Neem dan hoe dan ook contact op met je zorg- of reisverzekering voordat je een naald in je huid laat zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *