Puerto Escondido Casa Daikiri

Puerto Escondido

We zijn net weg uit Puerto Escondido en ik mis dit dorp al.. Puerto Escondido is één van onze meest favoriete plekken van Mexico geworden. Waarom één van onze favoriete? Strand, strandtentjes, barretjes, een chill hostel, lichtgevend water, een relaxte sfeer. Voor ons kan het niet echt veel beter. Wij zijn 3 weken in Puerto Escondido gebleven. Maar eerlijk gezegd hadden we nog veel langer willen blijven na alles wat we hebben meegemaakt hier. Ik zal je een idee geven van dit dorp.

Playa Zicatela

Puerto Escondido ligt aan Playa Zicatela, een kilometers lang strand met een boulevard vol strandtenten en leuke barretjes. We vonden aan dit strand het beste hostel waar we in 5 maanden tijd reizen hebben gezeten. Casa Daikiri is echt een aanrader als je naar Puerto Escondido gaat. Alles is schoon, er is airco en een schoon zwembad. Luxe die we niet gewend waren!
Tijdens de zonsondergang is het heerlijk om naar de surfers te kijken, als je geen surfer bent tenminste ..anders hoor je ook in het water te liggen. Wij hebben ons laten vertellen dat deze plek voor surfers even bekend is als Hawaï en Byron Bay omdat er 365 dagen in het jaar golven zijn.

 

Playa Carrizalillo

De beginnende surfer moet op Playa Carrizalillo zijn. Dit strand is prachtig. Je moet het strand echt van boven bekijken. Sowieso pak je even de camera erbij.
Aan de noordkant van Puerto Escondido is een lang strand waar heel weinig mensen komen. Behalve op woensdag. Dan is er cine a la playa. Misschien wel één van de meest briljantste ideeën ooit. Er wordt een luchtkussen scherm opgeblazen, wat stoeltjes neer gezet en fakkels aangestoken en het heelal plakt een sterrenhemel boven je hoofd. Er is ruimte om lekker je kleedje neer te leggen en zelfs een pauze om popcorn te kopen. Wij zijn hier twee keer met heel veel plezier naar toe gegaan. Het schema is hier te bekijken. Voordat dit alles begint kan je óók nog kleine schildpadjes veilig de zee in laten.

Wat te doen in de buurt van Puerto Escondido?

Naar het zuiden toe is één lange kustlijn met verlaten stranden. Richting het noorden kom je snel in een heel speciaal mangrove gebied. In deze mangrove zwemt lichtgevend plankton. Dit is onwijs speciaal om te zien. Wij hebben een tour gedaan (280 pesos) waarmee we naar een gebied genaamd Manialtepec werden gebracht om tussen de plankton te zwemmen. Voordat je het water in gaat wordt je nog even meegedeeld dat er ook krokodillen zwemmen, maarja wie er nou bang voor die beesten, dus hup het water in en zo waren we weer een superervaring rijker.

Wat ook heel speciaal schijnt te zijn is een heel klein eilandje genaamd Chacahua dat nog een uurtje ten noorden van Puerto Escondido ligt. Dit ligt in een mangrove en de plankton is hier ook op het strand waardoor het dus zelfs licht geeft als je je hand door het zand haalt. We zijn hier helaas niet geweest maar iedereen die we erover hoorden zeiden dat het magisch was.

Eten en drinken

Na drie weken er verblijven kennen we natuurlijk wel wat goeie eet plekjes. Onze favoriet was La Chicatana. Hun kaart is niet verrassend met burrito’s, hamburgers en pizza, maar alles was wel heel lekker hier en ze hebben leuke acties zoals hamburgers 2 voor de prijs van 1 op vrijdag.
Voor de verandering kan je in Puerto Escondido pita’s eten in plaats van tortilla’s bij El Sultan. De pita’s maken ze zelf en de humus is ook heerlijk. Dit restaurantje is goed te combineren met een avondje strandbioscoop!
Een beetje duurder (maar toch nog goedkoop) is Portus, waar je burrito’s met honing mosterd saus kan eten.
De tip van de week is El Mexicano. Dit is een heel klein nieuw leuk Mexicaans stalletje met 2 tafels en gezellige en praatgrage mensen in de keuken . Ze hebben een menu van de dag van 2 gerechten en drinken voor 35 pesos en het smaakt heerlijk. El Mexicano zit bovenaan de straat Brisas. Met geluk is hij open als je er langs gaat.

De beste plek om een drankje te doen aan het strand is Pacifico (deze strandtent zit op de hoek van El Morro en Brisas). Chille muziek, tentjes, kussens, leuk personeel.. Ons beviel het wel!

Het nachtleven in Puerto is heel leuk. Er is een vast weekschema. Woensdagavond is bijvoorbeeld salsa avond in Congo, vrijdag gaat iedereen naar Kaballah en zo is er voor elke discotheek een avond in de week wanneer iedereen er komt, voornamelijk om te dansen.

Slapen

Het beste hostel/hotel is Casa Daikiri, en dat zeg ik niet omdat wij een website voor ze hebben gemaakt. Malou en ik vonden dit het beste hostel van onze reis tot nu toe. Anders zijn er heel veel hostels in de buurt van alle stranden. Op El Morro zitten er al tientallen dus je kan ook makkelijk op de bonnefooi aankomen en een slaapplek opzoeken.

Bereikbaarheid

Er zijn 3 routes vanwaar Puerto Escondido te bereiken is. Vanuit het noorden (Acapulco), het binnenland (Oaxaca Stad) en het zuiden (in de richting van San Cristobal de las Casas). Uiteraard is er een ADO/OCC station, alleen omdat de weg het binnenland in richting Oaxaca nog al bergachtig is gaat de ADO bus met een omweg naar Oaxaca en duurt de rit 12 uur. Tegenover Banco Banorte vertrekken minibusjes alle richtingen op. Voor rechtstreekse ritten naar andere plaatsen is dit zeker de goedkoopste optie en naar Oaxaca is zijn deze busjes ook de snelste optie. Deze rit door de bergen duurt 7 uur. Zorg dat je een plek voorin hebt en blijf rechtop zitten want er zijn heeeeeel veel bochten!;)

Overig

Puerto Escondido heeft wat weg van een Spaanse boulevard. De gebouwen zien er vrij nieuw uit en aan het strand zijn er vrij veel barretjes. De mensen zijn er naar mijn idee ook wat rustiger en heel vriendelijk want alles is ook gewoon lekker chill in Puerto Escondido. Je kan in het weekend nog echt het Mexicaanse mee pikken door naar het strand bij het centrum te gaan. De ene naast de andere familie zit lekker te bbq’en. Puerto Escondido is denk ik echt een ideale plek als je van de zon houdt, wilt surfen, relaxen of misschien wel spaans wil leren in één van de taalscholen óf als je film op een strand wil kijken.

 

Eén reactie

  1. Ja mooie plek Jeroen
    Lijkt me een fijne vakantiebestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *