Spaans leren in Guatemala!

(Mexicaan) Do you want to take a tour today guys?
(Wij) No lo queremos, graciás.
(Mexicaan) Are you sure guys?

En wij maar proberen Spaans te praten. Helaas weigeren sommigen Spaanstalige in het Spaans terug te praten tegen twee blanke, blonde en lange Hollanders. Soms hadden we wel gesprekspartners maar ergerden we ons aan het zoeken naar woorden en sprongen we weer over naar het Engels. En dan wordt je lui en blijf je Engels praten..
Na 4 en een halve maand reizen door Cuba en Mexico trokken we de conclusie dat het niet echt op schoot met ons Spaans. Wat doe je dan? ..Je gaat naar Lago Atitlan in Guatemala om (goedkoop) bijgespijkerd te worden in Spaans.

Lago Atitlan en San Pedro

Lago Atitlan

Lago Atitlan

Oké, onze keus om naar Lago Atitlan te gaan was niet alleen gemaakt, omdat je hier goedkoop les kon nemen maar ook omdat we het wel leuk vinden om aan een gigantisch meer te zitten met 2 vulkanen op de achtergrond. Lago Atitlan is omgeven door een stuk of 10 dorpjes en één daarvan, San Pedro, staat bekend om de vele taalscholen. Waar wij eenmaal op locatie ook achter kwamen was dat San Pedro ook bekend staat om de aanwezigheid van de vele Israëliërs. Doe met deze informatie wat je wilt! In ons geval zorgden zij ervoor dat wij om 3 uur ’s nachts moesten vragen of de meiden wat stiller wilden zijn tijdens het bellen en of de mannen wat stiller wilden zijn tijdens het scheren van elkaars bakkebaarden.
Laten we verder gaan! Als je in San Pedro verblijft is er maar 1 hotel waar je moet verblijven, namelijk Mikaso Hotel. Je hebt meerdere opties, wij zijn ze bijna allemaal afgegaan, maar dit hotel heeft alles beter dan de rest. San Pedro ligt onder één van de vulkanen gelegen. De andere vulkaan ligt erachter. Uitzicht op beide vulkanen heb je dus bijna niet, behalve bij hotel Mikasol. Daarnaast hebben ze twee jacuzzi’s en steenoven pizza’s. Een bed in de ‘dorm’ (ofwel slaapzaal) kost 50 quetzal (ong. € 5,-) per nacht.

Mayab Spanish School

Even wat praktische tips..
Wij zijn ook meerdere scholen afgegaan (om een beetje te onderhandelen over de prijs om om te voelen hoe professioneel de school is). Mayab Spanish School boodt ons de laagste prijs, namelijk 500 quetzal voor 20 uur 1 op 1 les. Ook gaven ze de indruk professioneel te zijn en ze waren het meest flexibel. We konden op zondag starten en mochten zelf kiezen op welk tijdstip we wilden beginnen.

Les van Norman

Les van Norman

We hebben allebei al Spaanse les in Nederland gehad dus kenden de basis. We kozen er daarom voor om 1 week les te nemen en.. we zijn verbaasd over hoeveel we hebben geleerd! De lessen waren verspreid over 5 dagen van 4 uur per dag en het waren 1 op 1 lessen. Vooral doordat de lessen 1 op 1 waren zijn de lessen onwijs effectief. We konden zelf aangeven wat we wilden leren en de leraar of lerares kon zelf horen waar wij verbetering in nodig hadden.
Mocht je ervoor kiezen om bij Mayab Spanish School lessen te gaan volgen dan kunnen we de leraren die wij hadden zeker aanbevelen. Ik had les van Norman, een rustige geduldige jongen en Malou had les van Ruth, die juist weer erg van grapjes hield.
De ligging van de school is ook prima. Het ligt in het centrum van het dorp en de lessen vinden plaats op een groen binnenplaatsje.
Zoals bij elke school in San Pedro kan je kiezen om bij een familie te verblijven. Dit kost 600 quetzal voor 7 nachten. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je dan elke dag ook echt je Spaans moet inzetten. Wij kozen hier vanwege het kostenplaatje niet voor, dus we kunnen niet een ervaring hierover schrijven.

8

Malou en Ruth

 

En nu..

Wij merken nu, een halve week later dat we makkelijker een gesprek kunnen volgen en voeren. We merken ook dat we alweer moeten nadenken over wat we hebben geleerd dus we moeten elke dag ons boekje even inkijken om weer eventjes te leren. Als reiziger zal je verder niet heel veel gesprekken in het Spaans hebben. Je bestelt in het Spaans maar dat is het. Wat tips om je Spaans echt verder te verbeteren zijn:

  • Ga werken in een Spaanstalig land
  • Ga op de praatstoel zitten
  • Alleen reizen: Je wilt met mensen praten, dus ga je wel op zoek naar gesprekspartners.

 

 

 

Eén reactie

  1. Heb inderdaad ook eerst een cursus spaans voordat ik met het zelfde idee naar Ecuador ging. Moet zeggen dat als ik zonder enige basis zo’n buitenlands avontuur echt niet aan had gekunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *