Travel tips Indonesië

Ik zit nu in een barretje in Guatemala met uitzicht op vulkanen en een hamburger voor mijn neus. En waar ga ik over schrijven? Indonesië! Klinkt logisch toch? In 2013 zijn wij in Indonesië geweest,  althans in Bali en Java. Voor ons een bijzondere reis, omdat deze 2 eilanden zo verschillend zijn in bijna alle opzichten. Bali ademt boeddhisme hindoeisme terwijl Java vooral Islamitisch is, maar beide hebben ze zoveel te bieden. Ga met ons mee op reis door Bali en Java.

Bali

Route Bali: Denpasar – Ubud – Gili Air – Sidemen – Lovina

Groene rijstvelden, bergen, boeddhistische tempels, mooie stranden, Bali heeft het allemaal! Op het moment dat je je eerst stappen op bali zet is er 1 ding wat direct opvalt. Wat doen al die offertjes met bloemen toch overal? Op straat, op auto’s, in winkels.. Welcome to Bali! Bali ademt Boeddhisme! Maar zoals ik al zei… Bali biedt meer! Wat zijn onze tips voor het eiland Bali?

Bezoek het dorp Sidemen

Je wordt s’ochtends wakker, slaat je gordijnen open.. wat je ziet is je veranda met als uitzicht prachtige rijstvelden! Om bij weg te dromen. Ik weet niet hoe het er nu is, maar in 2013 was deze plek nog helemaal niet toeristisch. Wij hebben in Sidemen 2 mountainbikes gehuurd en hebben een onwijs mooie (en zware) fietstocht gemaakt door de bergen en rijstvelden. Op het moment dat je een colaatje haalt bij de lokale winkel heb je alleen wel binnen no time het hele dorp om je heen staan en tijdens de rit heb je hordes kinderen achter je aan rennen die maar al te graag met je op de foto willen.

How to get to Sidemen? Wij zijn met openbaar (lokaal) vervoer naar Sidemen gegaan. Wij hadden een overstap in Klungkung en wij vonden het zelf niet prettig om daar over te stappen. Wij waren de enige toeristen en er stonden zeker wel 50 mensen om ons heen te schreeuwen. Uiteindelijk zijn we er goed weggekomen, maar het ging niet al te gemakkelijk. Op de rit na naar Sidemen toe, raden wij Sidemen zeker aan! Voor ons was dit het mooiste stukje Bali dat we hebben gezien!

sidemen bali

Uitzicht vanaf onze veranda in Sidemen

sidemen bali

Mountainbiken in Sidemen

The Gili Islands!

Hou je van zon, zee, strand en het relaxte eilandgevoel? Dan zijn de Gili eilanden wat voor jou! Gili heeft 3 eilanden! Wij hebben Gili air bezocht. Op dit eilandje viel het heel erg mee met het toerisme. Je hebt een strook strandbarretjes en eettentjes aan het strand, maar alles klein opgezet. Doordat het een eiland is, is het trouwens ook heerlijk dat er geen auto’s rijden.. vervoer gaat gewoon nog met paard en wagen! Heb je wat extra tijd? Ga dan ook een paar dagen naar Lombok! Wij hebben hier erg goede verhalen over gehoord.. helaas hadden wij géén tijd hiervoor.

Gili eilanden

Gili Air, Bali

Wanna surf?

Ga dan naar de zuidkust van Bali; Kuta of Sanur. Wij zijn hier zelf niet geweest, omdat we het toerisme niet op wilden zoeken (als we horen dat er een mac donalds en burger king is weten we genoeg), maar als je van surfen houdt mag je deze plekken naar horen zeggen niet missen!

Scooteren bij Lovina

Overnacht in Lovina en ga een paar dagen touren met de scooter! Lovina ligt dan wel aan het strand, maar voor het strand hoef je niet naar Lovina te komen. Lovina is op heel veel goede live bandjes in de avonden naar onze mening ook niet erg bijzonder. De omgeving daarentegen wel! Wij hebben een scooter gehuurd met als doel een aantal tempels te bezoeken. Dat is gelukt, maar we hebben ook een hele bergroute gemaakt, we zaten zelfs zo hoog dat we door de wolken heen reden! Onderweg naar dé meest bekende tempel van Bali kwamen we ook nog zomaar eens langs 2 andere meren (Danau Buyan). Een lange, maar zeker een rit die de moeite waard is om Bali te ontdekken! Daarnaast is Lovina een goede plek om een duiktour te nemen naar een mooie onderwaterplek ten noordwesten van Bali.

Ubud

Ga je naar Ubud? Verwacht dan niet een klein schattig en authentiek dorpje. Ubud zit namelijk vol met auto’s en het is toeristisch. Wij hebben wel wat tips voor Ubud! Wij kwamen er pas later achter dat je in Ubud buiten het centrum kan overnachten tussen de rijstvelden! Ben je al een tijdje op reis en heb je zin in een broodje kroket? Dat kan gewoon in Ubud! Herman van de Shisha Lounge kan je hiervan voorzien! Vanuit Ubud kan je tours regelen naar verschillende boeddhistische tempels. Wij kwamen aangekomen bij de tempels trouwens nog een leuk bord tegen met de reglementen!

indo6

Genoeg over Bali.. op naar Java! Voor ons een verschil tussen dag en nacht. Op het moment dat wij de boot pakten van Bali naar Java was dit direct merkbaar. Can I take a picture with you? Ik denk dat deze vraag ons hierna nog wel 50 keer is gevraagd.

Java

Route: Kawah Ijen – Bromo – Yogjakarta – Semarang – Jakarta

Kawah Ijen

Het hoogtepunt van onze reis door Bali en Java was het beklimmen van de vulkaan Kawah Ijen. De meeste mensen kennen Bromo en bezoeken deze vulkaan. Bromo is ook de moeite waard, maar verliest door de vele toeristen een klein beetje charme. Toen wij Kawah Ijen gingen bezoeken, werden we om 1 uur in de nacht opgehaald van ons hotel. Vervolgens reden we een uur richting de vulkaan, aten we wat en toen moesten we er toch echt aan geloven. Je doet er ongeveer een uur over om de vulkaan te beklimmen. Doordat je midden in de nacht de vulkaan beklimt is er geen toerist te bekennen. Je ziet natuurlijk helemaal niks van het uitzicht. Na een flinke wandeling waren we eindelijk boven. Het was nog steeds helemaal donker, dus het was wachten totdat de zon op komt. Op het moment dat deze opkwam, zie je langzaam waar je staat. Bovenaan een krater met een meer erin met ook nog eens een prachtig vulkaanlandschap om je heen. Wat voor een kick dit geeft is echt onbeschrijflijk! Op de terugweg zagen we al best wat toeristen de vulkaan beklimmen. Wat wij dus aanraden als je deze vulkaan wil beklimmmen, boek een gids die de nachttour met je doet, dit is naar onze mening 3x meer de moeite waard!

Kawah Ijen java

Kawah Ijen, Java

Yogjakarta

Wij hadden een superleuke plek om te overnachten: Bamboo Bamboo. Deze plek wordt gerund door een Belgisch/Indonesisch stel en het design van de kamers is prachtig. Werkelijk alles ziet er perfect uit. Het hotel heet bamboo bamboo en dat is niet voor niks zo. Zelfs het douchewater komt uit een bamboestok. Als je toch in bamboo bamboo verblijft (en ook als dat niet zo is), loop je een straatje door en daar vind je een restaurant genaamd; Via Via! Wij zijn in Yogjakarta stiekem een beetje verliefd geworden op dit restaurant en het concept. Heerlijk internationaal eten en supergaaf concept en ze zitten op meerdere plekken op deze aardbol.

Wat is er verder te doen in Yogjakarta? Wij hebben hier souvenirs geshopt en een doos vol souvenirs op de boot naar Nederland gestuurd, dus mocht je van souvenirs houden, dan kan je je geluk niet op wanneer je over de straat Marioboro (ofwel marl boro: kan ook alleen in Azië dat belangrijke straten worden vernoemd naar een sigaretten merk) loopt! Verder is het leuk om een scooter te huren. Je hebt een erg mooie omgeving rondom Yogjakarta en vele vulkanen, waaronder de Gunung Merapi.

Prambanan & Borobudur

Prambanan de hindoeïstische bekende tempel en de Borobudur als bekende boeddhistische tempel. Wij hebben beide tempels bezocht. De Borobudur tijdens een boeddhistische feestdag (en in de stromende regen) en Prambanan was ook een ervaring. Mocht je niet zo van tempels houden, dan is het alsnog de moeite waard om naar Prambanan te gaan, puur voor de ervaring. Wij dachten namelijk dat wij naar een toeristische attractie te gaan, maar uiteindelijk bleken wij zelf de toeristische attractie te zijn. Werkelijk iedereen wilde met ons op de foto!

prambanan Java

‘Toeristentrekpleister’ Prambanan

Even een handige tip. Denk een beetje aan je kleding op bepaalde plekken in Java. Java is voor het grootste gedeelte Islamitisch. Sta er dan ook niet van te kijken dat je overal moskees ziet en gebeden meerdere malen de straten door galmen. Juist door deze mix aan culturen en mensen en het verschil in cultuur en natuur tussen Java en Bali, maakte deze reis bijzonder!

Eén reactie

  1. Mooie blog Malou.
    Wat hebben jullie al veel gezien en meegemaakt.
    Kijk uit naar het volgende verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *