Werken en reizen in één; Hoe werkt dat reizen?

Wil je een lange reis maken en daarnaast werken om je reis te financieren of om vrijwilligerswerk te doen? Vaak komen hier heel wat vragen bij kijken, óók voor ons voordat we op reis gingen. Moet ik een werkvisum hebben om geld te verdienen? Hoe kan ik (vrijwilligers)werk vinden? Wat wil ik zelf leren, hoe wil ik reizen en hoe vind ik de balans tussen werken en reizen?

Worxperiment

Ook wij moesten even zoeken, maar hebben wel een oplossing gevonden. Hoe? Het maken van websites. Dit plan hadden we al in Nederland  gemaakt, nog niet wetend hoe dit voor ons uit zou pakken. Gaat dit werken? Is het moeilijk om klanten te vinden? Afin.. wij zijn er in inmiddels wel achter dat het vinden van klanten niet zo moeilijk is.. Veel hostels of hotels willen graag een nieuwe of betere website. Én we kunnen vanaf elke locatie mét wifi op zoek gaan; Heeft dit hotel/hostel een website? Dit kan je checken voor hotels voor de plaats waar je op dat moment bent, maar natuurlijk óók voor een plaats 2000km verderop.. welcome to the online world! En als wij hen niet vinden, vinden mensen ons wel. Op het moment dat je 2 dagen achter elkaar halve dagen bij de receptie uithangt achter je laptop gaan het personeel en reizigers vanzelf een keer vragen wat je toch de hele tijd achter die laptop doet. Moet je niet een museum bezoeken ofzo? Het is heel mooi weer hoor, moet je niet naar het strand? Jullie generatie kan echt niet meer zonder internet hè???

Wij leren nog steeds elke dag over het fenomeen werken en reizen.  Vooral in het vinden van balans tussen werken reizen en in het maken van keuzes. Willen we wel op deze plek blijven voor langere tijd? Wat vinden wij belangrijk; het geld (of de geldbesparing) of vinden we het niet waard?

Wij hebben tijdens het reizen ook gemerkt dat we onwijs creatief worden. Zo begonnen we een avond onder het genot van een drankje te praten over reizen én werken.. hoe wij het noemen; worxperiment. Wat voor een werk kan je nog meer doen? En er zijn toch heel veel meer reizigers die willen werken in hostels of hotels in ruil voor overnachting en wat basic eten? Dit ons afvragende kregen we een geweldig idee! Laten WIJ  een website maken waarop mensen in het buitenland met een onderneming werk aanbieden in ruil voor eten en overnachting en reizigers zich kunnen inschrijven om te solliciteren naar ‘werk’. Een soort uitzendbureau in het buitenland.. alleen biedt je als reiziger geen hulp in ruil voor geld, maar in ruil voor een dak boven je hoofd en wat eten, je basisbehoeften zeg maar. Wij zijn vervolgens als een gek met ons geweldige idee in ons hoofd het internet gaan doorspitten.. maar HELAAS; andere mensen waren er ook al achter gekomen dat dit een geweldig idee is, maar het neemt niet weg dat het idee nog steeds geweldig is.. én het bestaat al: Workaway. Natuurlijk even balen, want daar gaat je plan.. gelukkig hebben we nog wel een aantal andere plannen in ons hoofd, want geloof ons, van reizen word je creatief en kom je op de meest goede ideeën.

Workaway

Reizigers met een gering budget en die zo lang mogelijk willen reizen.. let op: workaway! Kosten om je in schrijven zijn € 20-30 (afhankelijk of je single of als koppel reist) voor 2 jaar. Op deze website kan je als reiziger in contact komen met allerlei mensen in het buitenland met erg uiteenlopende, maar soms heel erg gave projecten, waar je ook nog eens heel veel van kan leren. Meestal wordt je gevraagd 4 á 5 uurtjes per dag te helpen en de rest van de dag mag je doen wat je wil. Hierdoor heb je de mogelijkheid om plekken in de omgeving te bezoeken.. zó werkt dat reizen dus!

Toen wij ons ingeschreven hadden (een geweldig idee moet je natuurlijk wel ondersteunen) hadden we binnen één dag 4 aanvragen binnengekregen om te komen werken. Uiteenlopend van het ondersteunen op gebied van marketing van een start-up hostel in de jungle in Panama tot kinderen Engels leren spreken bij een mexicaans gezin. Je kan overigens zelf je voorkeuren aangeven in je profiel.  Zo vraag je je opeens af  waarom je je in zou schrijven bij die bureautjes voor vrijwilligerswerk in het buitenland (waar je veel geld voor moet betalen), terwijl deze website er óók is en jij zelf in charge bent.. zonder een bemiddelaar!

Alles bij elkaar.. wat zijn nou de voordelen van dat reizen en werken (via workaway) of een andere manier van werken dat bij jou past tijdens reizen?

 1. Je bespaart heel veel kosten dus je budget raakt erg langzaam op! Overnachting en dagelijks eten zijn de grootste uitgaveposten voor ons tijdens reizen.
 2. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam! Je kan heel veel leren bij veel projecten; over marketing, hospitality, small business, het leren van een nieuwe taal.. ’t is maar net waar je zelf naar op zoek bent.
 3. Je hebt nog genoeg tijd om dingen in de omgeving te zien.. en doordat je vaak langer op een plek bent als je er werkt, leer je de omgeving beter kennen, waardoor je het ook vaak beter kan ervaren.
 4. Je ontmoet veel andere reizigers!
 5. Je doet vrijwilligerswerk, dus je hoeft geen werkvisum te regelen, which means.. minder administratieve voorbereidingen voor je reis.
 6. Je kan iets bijdragen voor anderen en jij kan je reis verlengen.. zij blij, jij blij!

Nog wat tips op een rijtje

 • Ben je van plan om langdurig in het buitenland te werken en geld te verdienen? Kijk dan eens op escapethecity. op deze website staan jobs die afwijken van de alom bekende 9/5 kantoorbanen.
 • wonderlijkwerken waarin 2 ervaren levensgenieters door middel van een cursus je het laatste duwtje geven om je dromen durven waar te maken, in het buitenland, maar ook in Nederland.
 • Wil je graag engelse les geven in het buitenland? Zorg dan dat je in Nederland je TEFL certificaat haalt. Als je deze niet hebt, wordt het het een stuk moeilijker om aan de bak te komen wat betreft lesgeven.
 • Wil jij graag bijdragen aan een eco project? Kijk dan eens op wwoof!
 • Daarnaast zijn er altijd nog de organisaties zoals joho, Kilroy  .. de wat bekendere organisaties die je kunnen helpen en een reis voor je kunnen plannen, als je dit liever niet zelf wilt doen.

Zo zie je maar. Waar jij in Nederland nummertje 68 bent die solliciteert op een functie liggen er in het buitenland veel mogelijkheden om te kunnen ‘werken’. Je krijgt er niet het salaris voor terug, wat je in Nederland zou verdienen, maar wel heel veel ervaring en nieuwe inzichten.. en dat maakt je veel rijker! Wij zijn op zoek naar een situatie waarin ons privé leven en ons werk dicht bij elkaar liggen, wat óók nog eens dicht bij onze passie ligt. 1 van onze passies is reizen en als ik ’s avonds om 10 uur nog denk van.. Joh laat ik nog even een uurtje aan een website werken, voelt dit niet als een verplichting of als mijn werk. Dat betekent niet dat wij al onze ideale situatie al hebben gevonden, maar we leren veel van reizigers en situaties om ons heen en weten steeds beter wat we niet willen en vooral wél willen. Reizend je ‘werk’ ontdekken maakt je rijker!

6 reacties

 1. Informatieve en leuke blog Malou
  Ideaal toch om zo te reizen en wat te kunnen betekenen.
  Enjoy

 2. Leuke blog en weer wat linkjes gevonden om bij het reizen te gebruiken!
  Fun travels!

 3. een goed overzicht van wat er allemaal te koop is op deze wereld.
  Genieten dat is het motto.

 4. Goed bezig daar!! Klinkt alsof jullie goed genieten! Groetjes van Kim, Piet en Novi! Ps. Dit is ook zo’n site. Misschien hebben jullie er nog iets aan. Geloof niet voor zuid Amerika, maar wellicht voor een van jullie volgende reizen! http://www.helpx.net

  • Thanks voor de tip Kim! Kenden deze site nog niet. Wie weet halen we er ooit nog wat uit;) Ons plan is wel om dit soort reizen nog een tijdje vol te houden!
   Dikke knuffel terug daar aan Piet en Noof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *